Daca vrei ca masina ta sa functioneze cat mai bine si cat mai mult, trebuie sa ai grija de ea asa cum ai de tine in fiecare zi. Daca esti incepator si nu stii prea bine cum faci asta, daca esti adult si vrei sa mai inveti cate ceva sau pur si simplu nu stiai de unele lucruri, iata cateva sfaturi despre cum ai putea sa-ti ingrijesti masina in cel mai bun mod.

1. Curata lunar masina

Daca nu o faci: O masina murdara atrage si mai multa murdarie, ceea ce duce la deteriorare

2. Schimba uleiul la fiecare 10.000-15.000 de km.

Fiecare producator are ceva de spus despre asta, dar specialistii sunt de parere ca trebuie sa schimbi uleiul periodic. Daca nu stii cum s-o faci, nu stii ce ulei sa folosesti, apeleaza la profesionisti.
Masina ta are nevoie de ulei pentru lubrifierea motorului. Daca acesta nu mai este in parametri, poate insemna moartea motorului si zeci de mii de lei de reparatii.

3. Verifica anvelopele si muta-le intre ele la fiecare 15.000 de km.

Schimbarea unui cauciuc te poate costa intre 150 si 4.000 de lei, in timp ce verificare presiunii nu va depasi 20 de lei. Cat despre mutare, mergi la un service auto: nu va fi mai mult de 50 de lei.

4. Verifica periodic franele.

E intotdeauna o idee buna sa verifici franele cu un profesionist periodic si, in caz de probleme sa le schimbi. In felul acesta, pe langa eliminarea unor zgomote oribile, vei avea cu ce frana in trafic.

Daca nu schimbi placutele de frana in mod regulat, asteapta-te la mari probleme cu tot sistemul, ceea ce duce la cheltuieli serioase, la care nu vrei sa te gandesti.

5. Nu lasa masina nepornita o perioada lunga

Daca vei lipsi o perioada, ai grija ca masina ta sa fie curata, acoperita, cu rezervorul plin si sa o pornesti periodic pentru a nu muri bateria. Daca nu o poate porni nimeni periodic, cumpara un alternator, va impiedica bateria sa se descarce.

6. Schimba filtrul de aer anual.

Gandeste-te la filtrul de aer ca la plamanii tai: e important sa-i mentii curati si sanatosi, intr-o forma in care sa respiri normal. Un filtru de aer defect poate afecta, la o masina, acceleratia si eficienta acesteia. Daca nu o faci este posibil sa afecteze motorul si camera de combustie.

7. Pregateste-ti masina pentru iarna.

In principiu, tot ce trebuie sa faci este sa verifici daca totul functioneaza in parametri. Ia in calcul si schimbare anvelopelor cu unele de iarna. Suntem siguri ca nu va doriti o masina care nu vrea sa porneasca sau care nu are stabilitate pe carosabil acoperit de zapada. Mai bine va pregatiti din timp masina pentru tot ce va sa vina. Mai multe despre pregatirea masinii pentru sezonul rece gasesti aici.

8. Cel mai important! Verifica periodic daca masina ta a fost re-chemata in service de producator.

Sunt cazuri in care anumite modele de masini sunt re-chemate din fabrica din cauza unei defectiuni. Daca nu stiai asta si esti ingrijorat in legatura cu masina ta, verifica daca nu e intr-o astfel de situate.
Nu cred ca mai e nevoie sa va spunem noi ce inseamna o masina defecta. Rupe ceva timp din ziua ta si verifica daca masina ta este pe o atfel de lista.

Inscrie-te la Newsletter pentru cele mai bune sfaturi!

(Nu impartim datele tale cu nimeni, stai linistit)